fabian-_ahlin_sv.jpg

5 myter om konsultrollen

2016-04-27

Osäker anställning? Sämre förmåner? Inga kompisar på kontoret? Tro inte allt du hör om konsultyrket. Fabian Åhlin, Dfind Finance slår hål på myterna.

Fabian Åhlin är Talent Manager på Dfind Finance, och är det någon som känner till konsultlivets vardag så är det han. Här listar han de fem vanligaste missuppfattningarna om konsultrollen.

1. ”Konsult är en osäker anställningsform.”

Att vara anställd som konsult förknippas ofta med en osäkerhet. ”Vad händer om mitt uppdrag plötsligt tar slut?” och ”Hur vet jag att jag inte blir placerad på en annan ort?” är vanliga farhågor.

– Det är någonting som vi jobbar mycket på, vi ser alltid långsiktigt på våra anställningar. Nyanställda konsulter har en provanställning på sex månader men blir sedan tillsvidareanställda, precis som en vanlig tjänst med andra ord, säger Fabian.

Skulle ett uppdrag ta slut är det Dfind Finance som ser till att ett nytt uppdrag kan påbörjas så snart som möjligt och under tiden betalas lön ut till den anställde.

– Det ligger lika mycket i vårt intresse att våra konsulter är nöjda, därför ser vi till att matcha dem med uppdrag och företag som passar deras profiler. Att vara anställd som konsult är lika tryggt som en vanlig anställning, med skillnaden att du kanske inte sitter på samma kontor i flera år så du får möjlighet till en mer omväxlande karriär.

2. ”Konsulter får sämre förmåner.”

En fördom som Fabian ofta möter är att konsultrollen har sämre förmåner.

– För att kunna locka människor från andra fasta anställningar till oss måste vi självklart erbjuda likvärdiga förmåner och löner. Där ingår till exempel marknadsmässig lön, pensionsavsättning, kollektivavtal, företagshälsovård och träningsbidrag.

Dfind Finance är också noggranna med att ge alla konsulter ersättning för övertid, vilket är en viktig fråga för ekonomer som ofta har intensiva arbetstoppar i bokslutstider.

3. ”Många anställningar på kort tid ser dåligt ut i CV:t.”

Många upplever att flera olika arbetsgivare under en kortare tidsperiod sänder fel signaler till de nästa arbetsgivare. Något som Fabian delvis håller med om.

– Men är du anställd som konsult så är det fortfarande en och samma anställning. Även om du har haft fem olika uppdrag under lika många år så har du hela tiden haft en och samma arbetsgivare, nämligen Dfind Finance. Du får chansen att prova olika branscher, företag och roller vilket istället ger dig ett slagkraftigt cv.

4. ”Konsulter får mindre kompetensutveckling.”

Som konsult har man en fast anställning men arbetar på uppdrag hos olika kunder. Det absolut vanligaste är att kunden inkluderar konsulten i allt som har med intern kompetensutveckling att göra och erbjuder kurser och utbildningar, precis som för de fasta anställda. Därutöver får du dessutom tillgång till alla de utbildningsmöjligheter som Dfind Finance erbjuder.

– Vi har ett gediget utbildningspaket internt, vi ordnar seminarier och samarbetar också med en revisionsbyrå för att hålla oss uppdaterade inom ekonomiområdet. Dessutom är alla som arbetar internt på Dfind Finance själva ekonomer, vilket gör att det finns en stor kompetens och erfarenhet inom företaget. Det i kombination med att få arbeta på olika arbetsplatser är väldigt utvecklande.

5. ”Som konsult är du inte en i gänget.”

För att du som medarbetare ska prestera i en anställning så är det viktigt att du trivs, oavsett om du är konsult eller fast anställd på det specifika företaget.

– 99 gånger av 100 blir våra konsulter behandlade precis som företagens fastanställda och kommer snabbt in i gemenskapen. Skulle det mot all förmodan vara så att någon hamnar på en arbetsplats där man inte trivs så du som konsult alltid en konsultchef som kan stötta och hjälpa dig.

Förutom de gemensamma aktiviteter och förmåner som kunden erbjuder anordnar Dfind Finance egna aktiviteter så som jul- och sommarfester, bowling, träningspass samt mycket annat för sina konsulter.

– Att vara konsult kan på många sätt vara en perfekt anställningsform. Det ger dig en unik möjlighet till att prova olika branscher, arbetssätt och företag i en och samma anställning, avslutar Fabian.

Kommentarer