234-sv.jpg

Ekonom: Så kommer du vidare i karriären

2015-08-21

Oavsett om du är precis i början av din karriär eller om du har hunnit en bit på väg, ger experterna på Dfind Finance dig råden som hjälper dig framåt.

Helene Werme och Helén Lissäng är båda rutinerade rekryteringskonsulter på Dfind Finance och är specialiserade på att rekrytera just ekonomer. De är överens om vikten av att bygga en bred grund tidigt i karriären.

– Som ekonom finns det många olika inriktningar och roller att välja bland. Även bland arbetsgivarna finns val att göra i form av branschtillhörighet och bolagsstorlek.

Exempel på roller där du får möjlighet att skapa den bredden är som konsult eller revisor.

– Revisionsbranschen lockar med sin tydliga utvecklingsplan för yngre kollegor och dess vana vid att kompetensutveckla sina medarbetare, vilket är känt bland övriga arbetsgivare. Både som konsult och som revisor får du möjlighet att jobba både i team och mot olika branscher. Det är en kvalitetsstämpel som visar att du är en duktig generalist och det uppskattar många arbetsgivare, menar Helene Werme och Helén Lissäng.

Storleken på bolaget kan påverka din utveckling olika

Det är otroligt olika på hur väl bolagen tar till vara på sina talanger men i ett större bolag ges fler chanser till att utvecklas och växa inom flera olika områden – å andra sidan kan de mindre bolagen ge dig ett större ansvar tidigare. Experternas råd lyder: Gör din research och titta på vilka arbetsgivare som verkar vara duktiga på att ta till vara på just dina ambitioner.

I början av karriären är det bra att skaffa breda erfarenheter

Båda poängterar att många unga som siktar på en CFO-roll i framtiden behöver tänka på att bygga ett komplett CV.

– Vi möter ofta unga drivna kandidater som tidigt börjar arbeta inom business controlling. Vår rekommendation är att de även arbetar några år inom redovisning för att få den bredd som behövs om de vill kandidera till en roll som CFO i framtiden.

Genom att arbeta brett i början av din karriär får du dessutom möjlighet att ta reda på vad du själv faktiskt brinner för.

Engagemang i nya projekt hjälper dig som vill gå vidare

Vad gör jag som har fastnat i en roll?

– Försök att utvecklas i din befintliga roll. Visa ditt intresse för att bredda din kompetens genom att vara delaktig i olika projekt samt engagera dig i nya frågeställningar och ansvarsområden. Ofta gör du mer än vad titeln visar i din nuvarande roll som är viktigt att lyfta fram när du söker din nästa tjänst.

Se ditt CV som ett levande dokument som behöver uppdateras med dina nya kompetens- och ansvarsområden. Det är viktigt att det är välformulerat som tydligt visar arbetsuppgifter och tidigare erfarenheter.

– Förmodligen har du lockats av nästa utmaning därför att du redan idag har varit lite i kontakt med liknande uppgifter. Vårt tips är därför att tydligt lyfta fram de erfarenheter du har som efterfrågas i tjänsten, även om det är små projekt eller liknande.

En titel säger inte allt utan du behöver tydliggöra vad din nuvarande och tidigare roller har inneburit i form av ansvar och arbetsuppgifter. Lyft fram om du är bokslutssjälvständig, vilka projekt du varit delaktig i, Business Case, vilka regelverk du arbetar efter, personal- eller arbetsledaransvar och så vidare.

– Listan kan göras lång. Ta dig tid och fundera kring din erfarenhet och lyft fram dina prestationer så att ditt CV speglar det som efterfrågas i den tjänsten som du lockas och är intresserad av.

Lycka till i dina kommande utmaningar! Varje dag får vi in nya tjänster för ekonomer. Skapa en jobbevakning så skickar vi mejl direkt till din inkorg som matchar dina kriterier.

Skapa jobbevakning

Kommentarer