Inte bara redovisningsekonom - Anna Grundin

Inte bara redovisningsekonom

2016-06-14

Det är inte många yrkesområden som är lika breda som ekonomi – säg den bransch eller det företag som inte har behov av en ekonom. Dessutom sträcker sig möjligheterna för ekonomer långt bortom siffror och bokslut.

Anna Grundin, rekryteringskonsult på Dfind Finance, är själv ett tydligt exempel på det. Hon arbetade tidigare som revisor och ekonomichef innan hon bytte arbetsområde och tog steget över till rekryteringsbranschen.

– Ekonomernas roller och möjligheter har utvecklats mycket genom åren. Det har inte minst blivit vanligare att man vågar byta bana under karriären och testa nya arbetsområden eller branscher, säger Anna.

Ett område i alla branscher

Möjligheterna till olika karriärvägar och arbetsområden är nämligen i princip obegränsade. En vanlig start på karriären är att börja som redovisningsekonom, men sedan är det i princip bara fantasin som sätter gränserna.

– Redan under utbildningstiden möts man av många val i form av alla olika inriktningar. Marknadsföring, finans, revision, systemekonomi är bara några exempel, säger Anna och fortsätter:

– Många inser också att det finns väldigt mycket mer, men att börja sin karriär inom redovisning ger ofta en bra grund att stå på. En förståelse för det är användbart inom alla delar av ekonomin.

Hela Dfind Finance är egentligen ett bra bevis för ekonomins bredd – företaget består uteslutande av ekonomer som alla valt att gå över till rekryteringsbranschen någon gång under sin karriär.

Inte bara siffror som gäller

För många är de klassiska rollerna precis vad som efterfrågas, till exempel inom bankvärlden, som revisor eller managementkonsult. Men höjer man blicken är möjligheterna betydligt större än så.

– Ekonomer finns i alla delar av samhället. Du kan arbeta offentligt eller privat, entreprenöriellt i mindre företag eller med stora flöden i större bolag eller nischa dig mot ett särskilt område om du är intresserad av det, säger Anna.

Till exempel kan du arbeta med journalistik specialiserad inom ekonomiska frågor om du vill skriva, eller som systemekonom om det är IT och teknik som är din passion.

– Det finns verkligen alla möjligheter som ekonom. Och det är kanske det som lite är problemet om man är nyutbildad, eller mitt i karriären för all del, att man inte känner till allt annat som går att göra, avslutar Anna.

Kommentarer