ekonomi-profiler-efterfragas.jpg

Vilka ekonomiprofiler efterfrågas mest 2017?

2017-03-16

Efterfrågan på ekonomer är idag stor, framför allt när det gäller kvalificerade specialister. Mimmi Jonsson och Fabian Åhlin, Researcher respektive Teamleader Talent Management på Dfind Finance, ger sin bild av vilka ekonomiprofiler som efterfrågas mest 2017.

Även om det idag är stor efterfrågan på ekonomer är det framför allt specialister som eftersöks, det vill säga personer med minst ett par års erfarenhet. Men hur ska man gå tillväga för att nå dit? Fabian Åhlin ger följande råd:

– Utbildning är viktigt i dagens arbetsmarknadsklimat. Att investera i en god utbildning ger definitivt bäst resultat i det långa loppet.

Man kan välja mellan en akademisk utbildning eller en yrkesutbildning – de har båda sina respektive fördelar.

– Yrkesutbildningar är mer praktiska och hands-on. De innehåller oftast många veckors praktik. Med en yrkesutbildning i ryggen kan man komma ut i arbetslivet och leverera direkt, menar Fabian och fortsätter:

– De akademiska utbildningarna är i sin tur mer teoretiska. Därför väger de tyngre på längre sikt och om man vill söka sig till en internationell organisation slår en akademisk utbildning högre.

Kandidaternas marknad

Dfind Finance har aktivt anpassat sig efter den nya arbetsmarknaden för ekonomer. Mimmi Jonsson förklarar:

– På Dfind Finance jobbar vi med proaktiva kandidatkontakter. Eftersom arbetsmarknaden i allt större utsträckning är kandidaternas är det viktigt för oss att ha en kontinuerlig kontakt med kandidaterna, säger hon och fortsätter:

– Jag rekommenderar alla som har en relevant profil att registrera sig i vårt kandidatnätverk och söker man en specifik tjänst hos Dfind Finance blir man automatiskt del av nätverket. Har vi väl etablerat en kontakt och haft en intervju kan vi lättare matcha kandidaten med rätt roll när det dyker upp. På så vis optimerar vi resultat och nöjdhet för både arbetsgivaren och kandidaten.

Så ska du tänka när du söker ditt första jobb

Vilken utbildning du ska välja beror på vad du har för långsiktig plan med sin karriär, men oavsett hur den ser ut kan det vara lite av en utmaning att få sitt första jobb. När man är ny på arbetsmarknaden bör man som kandidat därför inte ha allt för högt ställda krav. Här är Fabian och Mimmi överens.

– Börja exempelvis i en roll som ekonomiassistent så att du både kan utvecklas, få en bred erfarenhet och lära dig redovisning från grunden. Sedan kan du avancera vidare. Det gäller att hitta det som stimulerar dig och ger dig drivkrafter, säger Mimmi, och Fabian fyller i:

– Var prestigelös. Du kommer kanske inte landa ett toppjobb direkt efter examen, men du kan se till att få in en fot i en organisation där du kan växa. Och visar du framfötterna kan utvecklingen ske snabbt.

Som kandidat är det viktigt att veta att alla arbetsgivare har sin unika företagskultur och specifika profil. Det gäller att passa in i just det företaget, i den aktuella gruppen och med chefen. Tänk på att alltid vara dig själv och var tydlig med dina mål och förväntningar, då ökar möjligheterna för rekryteringsexperterna att kunna matcha dig med rätt roll.

Kommentarer